Inspirerende lezing fotograaf Willem Mes

VSU 18 december 2014 Ruim twintig enthousiaste amateurfotografen bezochten woensdagavond 17 december Nieuw Welgelegen, waar fotograaf Willem Mes in het kader van de fotowedstrijd ‘Utrechtse sport in beeld’ een lezing verzorgde.

Het Mulier Instituut en de VSU zijn op zoek naar de mooiste Utrechtse sportfoto van 2014. Om iedereen die mee wil dingen naar de mooiste Utrechtse sportfoto te helpen, gaf de Utrechtse fotograaf Willem Mes tips en trucs om de mooiste foto rond de Utrechtse sportvelden te maken.

Mes lichtte op de lezing zijn beste foto’s toe, onder meer een serie sportfoto’s die hij vorige week in de sporthal én rond de sportvelden van Nieuw Welgelegen heeft gemaakt. De fotograaf vertelde daarbij over zijn werkwijze en de verschillende cameraposities die kunnen worden ingenomen. Mes gaf antwoord op de meest uiteenlopende vragen. “Sportfotografie is meer dan alleen de actie. Probeer ook verder te kijken. Naar het verhaal en de sfeer om de wedstrijd heen,” vertelde Mes. “Bij elke foto gaat het om het kiezen van het moment en dat is bij het fotograferen van sport extra belangrijk.”

Deelnemers namen ook hun foto’s mee die door de Utrechtse fotograaf werden beoordeeld en van tips voorzien. “Sport fotograferen is lastig, als eerste omdat veel mensen tegelijk bewegen,” legde Mes uit. “Sommige sporten zijn daarbij heel moeilijk in beeld te brengen,” vertelde Mes nadat hij foto’s van turnen en volleybal liet zien. “Zeker in een sporthal, waar het vaak slecht belicht is en verschillende kleuren lampen schijnen, zul je een oplossing moeten vinden. Het is belangrijk waar je gaat staan en hoe het licht valt. Het gaat vaak om constant alert te zijn op het mooiste moment."

Het Mulier Instituut en de VSU organiseren voor de tweede keer de fotowedstrijd ‘Utrechtse sport in beeld’. Met een zoektocht naar de mooiste Utrechtse sportfoto van het jaar laten de twee Utrechtse sportorganisaties de mooiste Utrechtse sportmomenten van 2014 nog eens beleven. Voor het eerst is de mooiste Utrechtse sportfoto een categorie tijdens de Sportprijs Utrecht, waar ook de beste Utrechtse sporters van het jaar worden gekozen.

Iedereen die in het jaar 2014 in de gemeente Utrecht een sportfoto heeft gemaakt, kan meedingen naar de Utrechtse fotoprijs. Uit alle inzendingen zal de vakjury vervolgens de beste foto’s selecteren en wint de foto met de meeste likes op Facebook de publieksprijs. De mooiste Utrechtse sportfoto’s kunnen voor 31 december 2014 worden opgestuurd naar fotowedstrijd@sportutrecht.nl.

Bron: sportutrecht.nl

Media

Fotoserie Willem Mes